#96 Sedirea Japonica

För ca 3 veckor sedan gick jag en vacker liiten orkidé av min fästman, en japansk orkide vid namn Sedirea Japonica. Den är känd för sina vackra blommor och den underbara citrus doften blomman har. 
 
Jag köpte den i ett substrat som heter Greenmix som är en blandning av vulkansten, perlite och stålull. Den är anpassa för att odla orkidéer eller andra växter som kräver mycket fukt. Det är en vanlig missuppfattning nämligen att orkidéer gillar torka, vilket inte alls stämmer, vissa sorter t.ex. dendrobium kräver en TORKA i 1-3 månader för att sätta i blom. Men vanliga Phalaenopsisar mår bäst om de vattnas 1 gång i veckan men sprayas med vatten så ofta som möjligt. Ja för att inte spåra iväg nu så fortsätter jag ämner om min lilla Japonica som tyvärr itne alls trivs i greenmix.
 
Sedireor vill nämligen ha mycket luft för att trivas. Så mitt nästa projekt är att plantera om sedireorna. Men måste vänta ett tag tyvärr då den ena vill blomma snart. Så jag väntar till efter blomningen som är det ultimata tillfället att plantera om orkidéer på :-). Jag infogar en bild där ni kan se hur rötterna är helt övervattnade. De rötter som är gröna har inte varit i "jorden" utan hängt fritt i luften, därför har de ej svartnat, men om man kollar längst in mot bladfästena ser man att plantan inte mår bra och har blivit svart. Jag har grävt bort greenmixen under plantan för att ta bort den påtagligaste skadan som är vid bladen. Så länge det finns små rötter så är det okay, bara inte dom längst in dör!
 
 

Kommentera här: