#174 Vattning av Phalanopsis

Rötterna på phalanopsisen är grunden för en välmående planta, ju bättre rötterna mår ju mer växer planten. Rötterna är plantas grund.
 
Phalanopsis behöver inte speciellt mycket näring för att kunna växa, de har så bra sätt att använda näringen att de växer på ändå. Saker som man ska tänka på är att ha en låg dos näring och ju mer du vattnar desto lägare ska dosen vara.
 
Under våren efter att många orkider blommat (vintern / vår) så är det tillväxt perioden. Under denna period så växer det ofta nya blad/rötter och växten samlar energi för en ny blomning. Under den här tiden vill blomman ha mycket näring och ljus. Vill du planerar om din orkidé passar denna tiden bra eftersom att den är tåligare när den inte blommar.
 
Efter det kommer en varmare period som kräver mer vatten,  luftfuktighet och luftrörelse. Ofta fortsätter tillväxten under varma perioden och ibland blommar orkidén nu om den inte blommade under våren. När Phal. blommar vill de ha lite mer vatten en vanligt eftersom blomman är aktiv och vill bli befruktad, det tar energi från resten av plantan. 
 
Sedan kommer en period då orkidén vill ha en temperaturskillnad, detta kan ges under sommaren då temperaturen varierar dag/natt. Jag brukar helt enkelt ha öppet fönster under sensommaren, då blir det lagom stor temperatur skillnad. Detta kan man ha så länge som man inte behöver ha elementen på för sen blir det ganska kontraproduktivt att öppna fönstret. Då kan man lösa det genom att ställa ut plantan på dagen och ta in den på natten.
 
När plantan blir kall så går den in i "dvala". Vissa sorter behöver det för att varva ner och stänga av produktiviteten i vårt norra land, eftersom det inte finns så mycket sol och energi att tillgå så är det för plantas bästa. Vissa sorter som t.ex. Sedire Japonica kan dö av stress också, vilket bara har att göra med att den är mer känslig en andra sorter (den är inte phalanopsis, men *nästan*). Man ska även ta bort näringen och enbart vattna.
 
Nu är plantan i vinter fasen, då ska man dra ner på vattningen och vissa sorter gillar lite torka nu. Plantan klarar mer i sitt lugna tillstånd och den kan bli behandlad lite tuffare. De phalanopsisar som blommade på våren kan blomma om nu och de behöver i vanlig ordning mera vatten en de som är i "vilofasen".
 
Sen blir det ljusare och när det är ljusare ute eller det kommer ett nytt blad så börjar man ge näring igen.
 
Tänk på att alltid hålla rötterna aktiva, jag sprayar ovanifrån på barken med regnvatten för att rötterna ska våga vistas i torr luft. Använd regnvatten eftersom att vatten med mineraler i som kommer från att vattnet filtrerats i naturen lägger sig som en avlagring på rötterna och hindrar dom att ta upp näring, luft och vatten. Ju bekvämare och fuktigare det är för rötterna ju mer vågar de växa. Rötterna ska alltid ha en grön färg, bruna rötter = döda och dessa skapar bara en rutten kompost i krukan. Om din orkidé är vanvårdad och har mycket döda rötter är ett tips att plantera om den omgående i ny fräsh tallbark med vitmossa (sphagnum) i. Om man har levande vitmossa i kan man se att vitmossan ska vara grön, för då mår den bra = orkiden har rött fuktighet i rötterna. 
 
Många övervattnar sina orkideer, därför är det bra att den står på fat så man ser hur mycket vatten som finns där. Jag har försöker alltid ha genomskinliga krukor därför att rötterna ska bli gröna och jag kan se när de börjar få en silveraktig ton = vattnings time. 
 
 Orkide rötter som är göna och aktiva. Lite döda rötter ovanför planterings mediet där det naturligt är torrare och inte så fuktigt. Allmänt en glad planta som återhämtat sig från kraftiga brännmärken orsakat av tidigare ägare.
 
När jag sprayar mina orkidéer behöver jag inte vattna lika ofta. Jag försöker spraya 1gång / dagen för att skapa rätt fuktighet. Orkider andas mycket och därför så handlar lyckande mer om fukt en om näring. 
 
Phalaenopsisar trivs nästan i vilket föster som helst om de inte blir "kokta". De är känsliga för värme så därför ska du ha en växt framför som gillar ljus i söderfönster. I andra fönster måste du spraya plantan om solen ligger rakt på. men en vanlig misstagelse är att phalaenopsis inte skulle gilla sol, för den älskar sol men bara inte strålningen. Sen varierar olika arter också i de olka bemärkelserna!
 
 
orkideer i blom i fönstret. 
 
 
Så en sammafattning:
  • Vattna så rötterna har en grön fäg, underlättar att se med en transparent kruka.
  • Följ cyklerna:
               Ny tillväxt
               Värme period / Tempratur skiftningar
               Temperaturskiftningar
               Vinter vila utan näring
  • Spraya orkidéerna ofta (jag försöker minst 3 gånger i veckan) för att göra rötterna lugna och aktiva
  • Undivk brännande sol
  • Använd regnvatten, även när du sprayar (vattnet i stockholm är okay att använda även om regnvatten är att föredra)
  • Ge näring enbart under ny tillväxt och värmeperioden. Använd orkide näring.
  • Ta bort döda rötter
 
 
 

Kommentera här: