#134 Det banala i konsten

Idag var vi bjudna på middag hemma hos min mormor, min mamma och hennes kille var också där! Vi hade en super mysig middag och efter middagen satte vi oss i vardagsrummet och drack kaffe/te när en konversation om två tavlor dök upp.

Det är två tavlor broderade av min mormor som föreställer Babels torn och world trade center bombningen. Anders (min mammas kille) tyckte dessa var lite otäcka och undrade om syftet och varför de hängde bredvid varandra. Min mormor har broderat dessa och tycker att de har ett samband, därför har hon båda två som tavlor på väggen. Enligt henne så är berättelsen om babels torn samma typ som world trade center bombningen.
 
Babelstorn är ju en berättelse ut bibeln om hur människor ville bygga ett torn så högt att det nådde till himmelen och högre en gud, vilket gud straffade genom att ge alla människor ett eget språk så de inte kunde kommunicera och tornet kunde inte byggas klart. Det var så de olika språken kom till enligt bibeln då...
Min mamma nämnde också att när man spår i tarot finns ett kort som heter "tornet" vilket är typ en symbolik med förgörelse. Väldigt dramatisk och jag kanske känner att jag inte vill se min mormors tavlor som förgörelse, utan mer som ett påstående om ur vi männsikor alltid vill nå högre och ha mer. Men ändå intressant med symbolik. 
 
 
 
 


Jag tycker att liknelsen är fin och jag kan själv relatera till känslan av att man inte ska bygga för höga "torn" utan det är bättre att se vad man själv har och fokusera på det man har istället för vad man saknar, det straffar sig i längden att alltid vilja nå högre. Jag personligen tycker att man ska ha ambitioner och vilja nå högt men det får inte göra så att man blir väldigt olycklig och miserabel för att man inte nått så högt som man önskar...

Hur som helst är tavlorna väldigt vackra och jag kom och tänka på det när jag såg bilden på massa döda djur. Förut ansågs döda djur vackert eftersom man ville framställa sin mat/byterna vacker, det va en gåva som typ offergåvor till en gud.

Idag är det nästan morbid att porträtera döden på ett vackert sätt och det ger helt andra signaler. Hur som helst är det en intressant kultur krock att kolla på såna målningar och jag skulle faktiskt kunna tänka mig att ha en sån tavla i mitt kök, för att inte glömma att jag dödar, jag dödar varje dag genom att äta skinka eller så. Jag tillför även lidande till andra varelser genom att dricka mjölk och äta ägg, om jag skulle förneka deras existens gör jag dom nästan ett värre brott en att äta "dom". För mig är det en vacker påminelse om att dessa djur förtjänas att minnas och i en tyst hyllning krönas till hjältar i en hård och kall värld!

Hoppas ni förstår vad jag menar.

Ha en underbar kväll, jag hoppas att jag ska rida imorgon!


Kärlek till er

(bild källa: http://www.franglaise.com/system/assets/files/382/article_width/DeadGame.jpg?1299159645)
 

Kommentera här: