0 Läs mer >>
Hejsan Var ett tag sedan jag skrivit här så tänkte skriva mitt 100de inlägg och säga att jag kommer åka till Visby i påsk. Kommer bli super mysigt :D!
 
Lägger upp lite bilder från senaste dagarna, som man säger en bild säger mer en tusen ord :)
 
Vacker park mitt i köpenhamn 10min från oss.
 
Samma park, vackra vårblommor och fina träd Forsythia och hägg eller något.
 
 
Min snygging till man :)
 
Dendrobium Stardust äntligen i blom, vacker!
 
 
Perfekt brunch :) Super ++++
Har äntligen listat ut hur jag ska få min sedirea att trivas, nu blir det snart blommor :) Den ser ut som en Phalaenopsis men det är det inte!
En lite chihuahua tycker också om orkidéer och solar sig lite på sin lilla favorit plats. Dendrobium Stardust, liten krydda, sedirea japonica och Epidendrum Ballerina!
 
 
 
 
 
 

#100 Dagarna som vari...

0 Läs mer >>
Här är en rolig artikel som speciellt jag med stor kärlek till mentala och visuella bilder som kompass tyckte är bra och läsvärd. http://www.dn.se/slipp-kanna-dig-rotlos/

"Det är en enkel lekfull ritual kan man säga. Först måste man bestämma sig om man vill bli planterad över huvud taget här i världen. Jag frågar alla, men framför allt om det är barn: ”Vill du bli planterad?” säger Marie Öhrn.
Man tar av sig skor och strumpor och gör en kort inledningsceremoni med krukan. Därefter sticker man ner fötterna i jorden och får höra hur ”rötterna” suger upp näring."
Citat ur artikeln

Om ni frågar mig skulle jag säga mer sånt åt världen :). Speciellt till Svenskar som lätt blir känslokalla och materialistiska.

Bild från http://www.annegeddes.com/picture-galleries/ där du kan hitta massa andra söta bilder på barn och blommor!

#99 Att bli sådd

0 Läs mer >>
Inom 2-3 dgar kommer min nya Dendrobium Stardust vara full utav vackra intensiva oranga blommor. Ska bli så underbart. Under tiden går jag och doftar på min zygopetalum som dagtid har lukten av en god lilja, önskar den luktade i hela rummet :)! Älskar att omge mig av det bästa naturen kan "erbjuda", jag älskar naturen och alla levande varelser som bildar den :)

#98 Dendrobium Stardu...

0 Läs mer >>
Neofinetia, Fukiran -The wind orchid!
 
 
 
 
The cultivation of Fukiran has a long history, originating in Japan's Edo era, about 400 years ago.

Furan, the Japanese name for "Neofinetia falcata," started to be called 'Fuki-ran', the rich and noble orchid because they were loved by rich and noble people. Many years ago, Fukiran were covered by a gold or silver net in order to protect them and people had to cover their mouth with Kaishi (a thin paper usually used for calligraphy) in order not to breathe on the plants while they appreciated them. This, by the way, is the same way the Japanese appreciate a great sword. This was an important time for Fukiran as they became established into the Japanese culture. After the Meiji restoration in 1868, the Japanese government brought in Western culture and people became fascinated with tropical orchids that were colorful and gorgeous. Consequently, interest in Fukiran declined until the 1900's.

In 1920, the All Japanese Fukiran Society was formed, where members would discuss and display their prized Fukiran to each other. Society members never gave up on their traditional plants. Small society meetings gave way to larger ones beginning with a big exhibition in Osaka. Since this event, Fukiran interest has been increasing both in Japan and elsewhere. . It was through the continued efforts of senior society members that Fukiran survive and thrive today in spite of many crisis that were brought by war and the march of time.

Compared to the time when most Fukiran would bring the price of a house with a big garden, many new kinds have been found and their prices have come down dramatically because of reproduction from seedlings. This has made Fukiran both familiar and available to the public. The popularity of Fukiran has expanded around the world, including Korea, Europe, and most recently, the USA. This is because with their varied leaf forms, leaf colors and flowers, they have a distinct fascination from other orchids. Fukiran also provide years of enjoyment as the plant becomes more admirable with each passing year.


TEXT FROM: http://www.seed-engei.com/history/

Skötselråd:
http://web.comhem.se/~u09001026/MyLife/Orchid/Neofinetia_falcata.html
http://newworldorchids.com/pages/neoculture.htm
http://botanyboy.org/how-to-grow-fukiran/

#97 富貴蘭 Neofinetia fa...

0 Läs mer >>
För ca 3 veckor sedan gick jag en vacker liiten orkidé av min fästman, en japansk orkide vid namn Sedirea Japonica. Den är känd för sina vackra blommor och den underbara citrus doften blomman har. 
 
Jag köpte den i ett substrat som heter Greenmix som är en blandning av vulkansten, perlite och stålull. Den är anpassa för att odla orkidéer eller andra växter som kräver mycket fukt. Det är en vanlig missuppfattning nämligen att orkidéer gillar torka, vilket inte alls stämmer, vissa sorter t.ex. dendrobium kräver en TORKA i 1-3 månader för att sätta i blom. Men vanliga Phalaenopsisar mår bäst om de vattnas 1 gång i veckan men sprayas med vatten så ofta som möjligt. Ja för att inte spåra iväg nu så fortsätter jag ämner om min lilla Japonica som tyvärr itne alls trivs i greenmix.
 
Sedireor vill nämligen ha mycket luft för att trivas. Så mitt nästa projekt är att plantera om sedireorna. Men måste vänta ett tag tyvärr då den ena vill blomma snart. Så jag väntar till efter blomningen som är det ultimata tillfället att plantera om orkidéer på :-). Jag infogar en bild där ni kan se hur rötterna är helt övervattnade. De rötter som är gröna har inte varit i "jorden" utan hängt fritt i luften, därför har de ej svartnat, men om man kollar längst in mot bladfästena ser man att plantan inte mår bra och har blivit svart. Jag har grävt bort greenmixen under plantan för att ta bort den påtagligaste skadan som är vid bladen. Så länge det finns små rötter så är det okay, bara inte dom längst in dör!
 
 

#96 Sedirea Japonica

0 Läs mer >>
Ja hon är en förtjusande liten "lady" som vet vad hon vill och alltid har glimten i ögat. Brukar kalla henne Bebbliz :) 
 

#95 Princessan Belle

0 Läs mer >>
Igår var jag och handlade två nya älsklingar på Orkidé Imperiet. En Dendrobium Stardust med fyra canes med blommor och en kraftig Zygopetalum bärbel höhn med 3st stängel varav en med 5st stora vackra blommor utslagna. Kan tilläggas att jag köpte en bit kork för att montera mossan jag plockade förut. 

För mig är det svårt att beskriva min känsla jag har för orkidéer, det är mer en bara blommor för mig för att lättast förklara.

 
Lite av orkidéerna på orkidé imperiet

 
 
min nya zygopetalum bärbel höhn :)
 
Kork med mossa på, snart redo för n liten orkidé att växa på kanske :)

#94 Nya Orkidéer

0 Läs mer >>
Växtr är en utmaning, större eller mindre, det väljer du själv :)! Men man kan gott hitta växter som bara kräver vatten 1 gång i månaden. Man får helt enkelt tänka -Vad passar mig? Inte spendera pengar på blommor som ser exotiska och vackra ut för att de kanske är för krävande. Då får du ta en mindre krävande och tråkigare och öva, sedan kan du köpa en som är lite svåra och lite svårare och jobba dig upp tills du klarar just den växten. Något jag har märkt är att man gillar att utmana sig själv när det komer till blommor. 
 
jag har skrivit lite nybörjar tips för dom som ha sk. "svarta" fingrar :)
 
(bild från http://www.odla.nu/sites/odla.nu/files/imagecache/xl/skapa_klimat.jpg)
 
 
Några tips hur du sköter dina vanliga krukväxter som tål lite torka:
  • Under vinter och de mindre varma delarna av året vattner du igenom heela krukan varannan vecka, se till att ha lite näring i! Många säger att de ska suga vatten från ett fat i 1timma men jag tycker det blir för omständigt och blött.
  • Under varma dagar vattnar du ca vart 5-7 dag se till att växten inte blir mjuk och hänging för då har den fått för mycket sol. Innan du vattnar får inte jorden fortfarande vara blöt utan måste vara torr. Ha i näring ca vart 2a gång du vattnar. Om det är väldigt soligt så du har dom i t.ex. ett söderfönster är tipset att spraya dom med vatten flaska för att kyla dom, öppna fönstret så det blåser svalt eller flytta växterna. Det är viktigt att växterna kan kyla ner sig då dom inte har någon nerkylning system förutom att suga extra mycket vatten, tar vattnet slut i en sån situation dör växten ganska fort.
  • Använd regnvatten för din blomma som inte gillar kalk eller använd regnvatten och blanda med en liten del kranvatten för att få lagom mängd salter. Orkidéer vill alltid ha regnvatten i princip.
 
Tips på hur du sköter din växt som vill ha mycket vatten:
  • Vattna 1 gång i veckan ordentligt under kalla delen av året
  • Under sommaren vattnar du när det är varmt, om du lyfter ytterkrukan får det aldrig ligga vatten där (glöm inte det) utan lyft krukan 1 dag efter du vattnet och ligger det vatten där, häll bort det vattnet. När du är mera van räcker det med att göra en liten stick provning på vissa då och då så du set hur det ser ut.
  • Tillsätt näring ca 1gång i månaden under vintern och 2 gånger i månaden när den växer (dvs sommaren)
  • Du kan köpa oasis i blomsteraffärer som du skär en 5cm bred bit som passar botten av ytterkrukan. När du sedan vattnar kommer den att ha en perfekt mängd vatten i sig för att tillgå plantan med vatten några extra dagar. 
  • Använd regnvatten för din blomma som vill ha surare jord eller inte gillar kalk. Jag brukar ha i 1/10 dels kranvatten i för att tillsätta lite mineraler.

#93 Växt skötsel

0 Läs mer >>
Rolig information om djurens parnings beteende. Bild från 9gag.com

#92 Sexliv som förvån...

0 Läs mer >>
Hello friends, its friday -let's celebrate!

#91 Friday

0 Läs mer >>
Hejsan
Ibland när jag har köpt orkidéer har det funnits död mossa på barken. Ibland kommer den till liv när jag haft den ett tag (då den förmodligen blivit misskött i affären) och då ser det så vackert ut. Jag har kollat lite och det verkar som det i praktiken bara är bra med mossa på orkidén. Så jag har läst på om hur man odlar egen mossa och hittat lite råd och idag har då gått ut och tagit en lämplig mossa hem. Hittade en som växte på markstenar vid ett äldreboende (typ parkerings plattor). Jag har nu lagt på det på ett fat som jag hällt på lite vatten i och ställt i ett fönster där det inte är direkt solljus. Min förhoppning är att mossan börjar växa och att jag kan lägga den över orkidéerna. Skulle se så vackert ut!

 
 

#90 moss experiment

0 Läs mer >>
Har äntligen blivit klar med min geisha målning. Skönt :)

Denna bild är gord i photoshop enligt de produktions standard som finns och då gör man på visa sätt, t.ex. ska allt vara på separata lager, färgen på tjolen är i ett separat lager från träden som är på ett separat lager från barren osv.. På så sätt går allt lätt att ändra d.v.s att jag kan ta bort vilket objekt som helst utan att något annat försvinner från bilden.
 
 
Min målning utgår ifrån en linart som är det första jag gör, det tar ungefär 40% av tiden, resten går åt till att lägga rätt färger 50% och 10% går till att "finjustera", då lägger jag på lite mer annorlunda skuggor och ljus som inte naturligt har kommit med.
 
Jag har lagt upp linarten så ni ser hur jag har jobbar. Som ni kan se så har inte alla objekt som är på bilden linart, t.e.x månen, berget, vattnet och buskarna i bakgrunden och det beror på olika saker. Månen för att det blir snyggar och lättare utan, buskarna bakom för de är är i bakgrunden och inte har så högt fokus, berget för att det är ett foto och vattnet för att det va det som tog längst tid att komma på hur det skulle se ut (Det är det svåraste jag vet) och jag visste det redan från början så jag ville ge det lite mer utrymme :)
 
 
Ha en bra kväll <3
 
 
 
 

#89 Geisha picture