#93 Växt skötsel

Växtr är en utmaning, större eller mindre, det väljer du själv :)! Men man kan gott hitta växter som bara kräver vatten 1 gång i månaden. Man får helt enkelt tänka -Vad passar mig? Inte spendera pengar på blommor som ser exotiska och vackra ut för att de kanske är för krävande. Då får du ta en mindre krävande och tråkigare och öva, sedan kan du köpa en som är lite svåra och lite svårare och jobba dig upp tills du klarar just den växten. Något jag har märkt är att man gillar att utmana sig själv när det komer till blommor. 
 
jag har skrivit lite nybörjar tips för dom som ha sk. "svarta" fingrar :)
 
(bild från http://www.odla.nu/sites/odla.nu/files/imagecache/xl/skapa_klimat.jpg)
 
 
Några tips hur du sköter dina vanliga krukväxter som tål lite torka:
  • Under vinter och de mindre varma delarna av året vattner du igenom heela krukan varannan vecka, se till att ha lite näring i! Många säger att de ska suga vatten från ett fat i 1timma men jag tycker det blir för omständigt och blött.
  • Under varma dagar vattnar du ca vart 5-7 dag se till att växten inte blir mjuk och hänging för då har den fått för mycket sol. Innan du vattnar får inte jorden fortfarande vara blöt utan måste vara torr. Ha i näring ca vart 2a gång du vattnar. Om det är väldigt soligt så du har dom i t.ex. ett söderfönster är tipset att spraya dom med vatten flaska för att kyla dom, öppna fönstret så det blåser svalt eller flytta växterna. Det är viktigt att växterna kan kyla ner sig då dom inte har någon nerkylning system förutom att suga extra mycket vatten, tar vattnet slut i en sån situation dör växten ganska fort.
  • Använd regnvatten för din blomma som inte gillar kalk eller använd regnvatten och blanda med en liten del kranvatten för att få lagom mängd salter. Orkidéer vill alltid ha regnvatten i princip.
 
Tips på hur du sköter din växt som vill ha mycket vatten:
  • Vattna 1 gång i veckan ordentligt under kalla delen av året
  • Under sommaren vattnar du när det är varmt, om du lyfter ytterkrukan får det aldrig ligga vatten där (glöm inte det) utan lyft krukan 1 dag efter du vattnet och ligger det vatten där, häll bort det vattnet. När du är mera van räcker det med att göra en liten stick provning på vissa då och då så du set hur det ser ut.
  • Tillsätt näring ca 1gång i månaden under vintern och 2 gånger i månaden när den växer (dvs sommaren)
  • Du kan köpa oasis i blomsteraffärer som du skär en 5cm bred bit som passar botten av ytterkrukan. När du sedan vattnar kommer den att ha en perfekt mängd vatten i sig för att tillgå plantan med vatten några extra dagar. 
  • Använd regnvatten för din blomma som vill ha surare jord eller inte gillar kalk. Jag brukar ha i 1/10 dels kranvatten i för att tillsätta lite mineraler.

Kommentera här: